Plezier in je werk, hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

Nou, dit levert het je op, niet gek toch:

 • het zorgt voor een groter gevoel van tevredenheid en geluk
 • je bent productiever
 • het vermindert een gevoel van werkdruk
 • het is een goede remedie tegen overspannenheid en burn-out.

En: het is besmettelijk! Jij meer plezier, dan anderen ook. Het geeft een betere sfeer. Daarnaast levert het je bedrijf ook nog veel op: de productiviteit gaat met sprongen vooruit. En daar wordt iedereen beter van.

Maar HOE-HOE-HOE?

Leuk, maar HOE bereik je werkplezier als jouw job geen uitdaging geeft, je leidinggevende zeurt, de sfeer niet echt lekker is en de samenwerking met collega’s moeizaam is. En je de wekker graag een jens geeft en liever in je bed blijft liggen, als het zo moet.

Ask yourself…

Voor iedereen is werkplezier anders. Het hangt bijvoorbeeld af van je karakter en normen en waarden waarmee je bent opgegroeid. Begin ermee om erachter te komen wat belangrijk voor jou is. Gebruik deze checklist:

 • Doe je werk wat je het allerleukst vindt?
 • Wat vind je leuk aan je werk en wat niet?
 • In welke omstandigheden wil je werken (bijvoorbeeld veel contact of juist stilte)?
 • Wil je veel waardering van je leidinggevende?
 • Is vrijheid belangrijk?
 • Ben je gevoelig voor sfeer?
 • In welke cultuur leef jij op (bijv. informeel, prestatiegericht)?

Neem het eigen (plezier) heft in handen

Allereerst: aan sommige dingen kun je weinig veranderen, dus probeer het ook niet en irriteer je er niet aan. Dat kost je alleen maar een boel energie en ergernis.

Ten tweede: waar je gelukkig wel wat aan kunt doen is:

 • de manier waarop je je werk doet
 • de manier waarop je over je werk en collega’s denkt en met hen samenwerkt.

Voorbeeldje. Die ene irritante collega (heb je hem of haar voor je?), daarvan denk je al snel dat die nooit iets goed doet. Maar is dat wel zo? Vraag eens of je diegene kunt helpen. Dat klaart de lucht. Of regelt je manager weer eens iets niet? Ga niet klagen tegen je collega’s maar vraag hem of haar waarom dat zo is.

Actie!

Je kent deze wel: als ik doe wat ik deed, krijg ik wat ik kreeg. Wil je dat er iets verandert komt dan in actie. Wil je meer contact? Loop langs voor een praatje of breng koffie. Heb je het idee dat je altijd de vervelende klussen krijgt? Kom op voor jezelf en kaart het aan. Wil je even een rustige plek? Leg het even rustig uit en/of zoek een mooie spot voor jezelf of werk thuis als dat kan.

JA! Het maakt dus wél uit wat je doet.

Iedereen maakt verschil. Denk niet: ‘het doet er niet toe, een druppel op een gloeiende plaat.’ Dat is funest voor je energie en je plezier. Kies ervoor bewust na te denken over de invloed van jouw werk op de organisatie en op anderen. Die is er en groter dan je denkt.

Gewone, menselijke interesse

Je hoeft niet iedereen aardig te vinden op je werk. Maar bouw wel een goede werkrelatie op met de mensen met wie je het meest samenwerkt. Maak een praatje, toon interesse, bied je hulp aan en vraag zelf om hulp.

Ontwikkel en groei

Blijf jezelf ontwikkelen en werk eraan. Lastig? Als coach kan ik je helpen om te ontdekken wat jij kunt doen om je werkplezier te vergroten. En meer voldoening en succes in je werk te krijgen. Je ontdekt of jouw baan bij je past of hoe die beter zou kunnen passen. Of merkt hoe je soms vast zit in bepaalde patronen of welke belemmeringen je hebt (en hoe je die oplost).

Wist je trouwens dat coachgesprekken goedkoper zijn dan de gemiddelde persoonlijke effectiviteitscursus (dus je leidinggevende heeft geen bezwaar)? En nog eens veel beter maatwerk levert? Ik heb al veel mensen geholpen bij werkgerelateerde vragen zoals deze. Dus (zie boven) kom in actie, zet de eerste stap en ga ervoor.

Een ervaren coach helpt

Of je kleine of grote veranderingen wilt: het helpt enorm om hier met een ervaren, professionele coach over te praten, die je stap voor stap verder helpt. Een paar uur, verdeeld over een paar weken, leveren je al prachtige inzichten op.

Neem de belangrijkste stap

Vanuit mijn specialisme en ervaring help ik je verder. Kleine moeite met belangrijke uitkomsten. Die eerste stap is de moeilijkste. Dus aarzel niet en ga ervoor.

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprekmail me of bel me op 06-48 46 76 36 .

Ik ben Yvonne Keyzer en heb mijn coachpraktijk in Leusden – Amersfoort.

Als gecertificeerde coach en counselor met veel ervaring in het coachen van werknemers, help ik jou om stap voor stap lekker in je vel te zitten. Zo kan je weer met plezier en energie naar je werk.