December: feestmaand én reflectiemaand

We staan op de drempel van een nieuw jaar en dat is altijd een mooi moment om terug te blikken. Zo komen er in de feestelijke decembermaand al verschillende reflectiemomenten (bewust en onbewust) voorbij.

Je herkent ze misschien wel, die momenten. Het begint vaak al met Sinterklaas. Met gedichten of surprises worden er al eens wat steekjes onder water gegeven, waardoor je soms al denkt ‘huh, moet ik hier wat mee?’.

Dan volgt Kerst. In de aanloop er naar toe ervaren we soms ook weer die oude familiepatronen, die je misschien nog steeds belemmeren. En als één van de populaire vragenspelletjes tijdens het Kerstdiner op tafel komt, geeft ook dat weer stof tot nadenken. Om over Oud & Nieuw maar te zwijgen. Ineens is daar een fortune cookie met een boodschap die helemaal op jou van toepassing is. Hoe toevallig…

‘Leuk al die reflectiemomenten, maar wat moet ik er mee?’, hoor ik je denken. Normaal gesproken helemaal niets. Het zijn meestal piepkleine momentjes die snel weer voorbij gaan, behalve als je erop let. Er kan heel veel waarde zitten in die kleine momentjes.

Doe er iets mee!

Reflectie geeft inzicht en inzicht kan je helpen om dingen anders aan te pakken of om dingen los te laten die je niet meer dienen. Bepaalde gedragingen die niet bij anderen in de smaak zijn gevallen en waar je zelf eigenlijk ook niet veel van snapt. Je kan ook reflecteren over de dingen die je had willen doen, maar om de een of andere reden hebt uitgesteld. Was dat een goede reden? Of heb je gewoon (nog) geen actie ondernomen? Ga je het volgend jaar alsnog oppakken of is het niet meer van toepassing en kan je het loslaten? Het zijn soms hele kleine, maar hele zinvolle bewustwordingen.

Benieuwd naar de voordelen van reflecteren?

Je kan ook denken: op welke manier kunnen deze bewustwordingen mij helpen om de beste versie van mezelf te worden. Hoe kan ik hier mijn voordeel mee doen? Alleen al door stil te staan bij dit soort reflectiemomenten, boek je vooruitgang. Als je al die gratis reflectie-informatie, die je tijdens decembermaand ontvangt, nou eens gebruikt om het beste uit jezelf te halen, hoe geweldig zou dat zijn? Je houdt jezelf dan eigenlijk een spiegel voor. En in die spiegel probeer je dan objectief naar jezelf te kijken. Niet per definitie kritisch, maar meer van een afstandje en zonder waardeoordeel. Het biedt je echt voordelen.

Reflecteren is een cadeau aan jezelf
Ik licht ze voor je toe.

 • Je leert jezelf steeds beter kennen. Als je niet weet wie je bent, kan je nooit worden wie je wil zijn. Het is dus van belang dat je jezelf leert kennen.
 • Je krijgt steeds beter inzicht in de issues waar je regelmatig tegenaan loopt. Welke situaties komen steeds terug in je leven of welke ervaringen zitten je dwars? Pas zodra je deze helder hebt, kun je er iets mee doen.
 • Je kan jezelf verbeteren. Een beter leven begint bij jezelf. Je hebt immers weinig tot geen invloed op wat andere mensen doen. Jij alleen kan bepalen hoe jij omgaat met de situatie.
 • Je accepteert je fouten en leert ervan. Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is vergeving. Het heeft geen zin om schuld mee te dragen. Je kan er niets mee en je voelt je er alleen maar zwaarder van.
 • Je kan loslaten. Het heeft geen zin om dingen uit het verleden mee te dragen. Je kan het verleden nu eenmaal niet veranderen. Het enige wat je met het verleden kan, is er naar kijken, accepteren en er lering uit te trekken. Dan heeft het verleden zijn doel gediend. Klinkt simpel maar het is wat het is.

En nu dan?

Nu je weet wat zelfreflectie je allemaal kan opleveren, ben je misschien gemotiveerd geraakt om aan de slag te gaan. Ik help je met wat voorbeeldvragen om inzichten te krijgen over jezelf. Echt, geloof me, het is leuk. (Tip: dit kan je ook heel goed met iemand samen doen.)

 • Kies drie woorden die jouw afgelopen jaar samenvatten
 • Schrijf je drie grootste successen op van het afgelopen jaar
 • Waarop was je het meest trots
 • Waar was je het meest dankbaar voor
 • Schrijf je drie grootste uitdagingen op van het afgelopen jaar
 • Waar maakte je het afgelopen jaar zorgen over en is helemaal niet gebeurd
 • Wat zou je komend jaar nog willen veranderen
 • Wat kan jij nog doen om de beste versie van jezelf te worden

December is ook cadeaumaand

Voor veel mensen geldt dat ze liever geven dan ontvangen en waarschijnlijk geldt dat ook voor jou. Maar wat nou als je jezelf een cadeau zou geven? En dan niet iets materialistisch (dat mag uiteraard ook 😉) maar een cadeau in de vorm van aandacht en oprechte interesse in jezelf. Tijd voor jezelf nemen en mild voor jezelf zijn. Niet kritisch naar jezelf kijken maar met interesse en belangstelling zoals je naar je beste vriend(in) kijkt. Wat wil ik nou eigenlijk? Wat kom ik tekort? Wat heb ik nodig en van wie? Dat is even iets heel anders hè? Vind je dat gek? Of ben je dat niet gewend? Of erger nog, ben je het niet waard?

Aandacht en interesse in jezelf helpt om de beste versie van jezelf te worden. Trouw zijn aan je eigen persoonlijkheid. Dat je kan zijn wie je werkelijk bent. Dat je je bewust bent van wat je wil en waar je voor staat. Lief voor jezelf zijn. Vaker aan jezelf denken hoort daar ook bij, zonder je egoïstisch te voelen.

De beste versie van jezelf

Door het reflecteren heb je vast en zeker goede inzichten gekregen over jezelf en hoe de beste versie van jezelf eruit ziet. Hoe voel je je dan, hoe gedraag je je? Kan je dan zijn wie je werkelijk bent? Durf je jezelf te zijn op je werk, in je relatie, met je vrienden, in je familie? En laat je je niet leiden door wat anderen van je zouden kunnen vinden? Ik kan je verzekeren dat als je de beste versie van jezelf bent, je je gelukkiger en positiever voelt.

Hulp nodig bij de beste versie van jezelf te worden?

Vind je dit lastig en wil je daar eens met een onafhankelijk iemand over klankborden, in een veilige en vertrouwde setting en zonder verplichtingen, neem dan contact met me op. Ik ben gespecialiseerd in dit vraagstuk en pas ‘coaching vanuit een diepe ontspanning’ toe om mensen met dit soort vraagstukken, uitdagingen, overpeinzingen, levensvragen etc. te helpen.

Neem de stap en bel of app

De eerste stap is de moeilijkste. Neem contact met me op en ik bel je op een moment dat het jou uitkomt en luister ik naar wat je zoekt en vertel ik je meer. Gratis en vrijblijvend natuurlijk, want jij moet je er goed bij voelen en in alle rust kunnen bepalen of dit iets voor je is.

Ik ben Yvonne Keyzer en een ervaren en gediplomeerde coach en counselor met diverse specialismen, zoals hypnotherapie. Ik werk in de regio Amersfoort en Leusden.

Bel of app me vrijblijvend op 06-48 46 76 36