De kracht van jezelf een compliment geven

Complimenten zijn fijn, werken opbouwend en motiverend én geven je zelfvertrouwen een boost. Toch is complimenten geven en ontvangen niet altijd makkelijk en doen we het te weinig, terwijl we elkaar met oprechte complimenten vanuit ons hart allemaal vooruit helpen. Gek hè, dat we het dan toch soms vergeten te doen. En onszelf complimenten geven is al helemaal uit den boze. Het laatste wat we willen is dat we zelfingenomen of opschepperig zijn (of hoe je het maar wilt noemen). Maar onderschat de kracht van jezelf een compliment geven niet. Jezelf complimenteren is de snelste weg naar zelfvertrouwen en een goed gevoel. Wil je meer zelfvertrouwen dan begint het met jezelf met regelmaat te complimenteren.

‘Mezelf een compliment geven, doe even normaal’

Hoe lief ben je voor jezelf? Complimenten aan anderen geven lukt nog wel, maar aan jezelf geven dat vinden we vaak moeilijk en voelt lastig. Dat komt omdat we vaak beter zijn in onszelf afkraken of naar beneden halen. Onze innerlijke criticus is vaak sterk vertegenwoordigd. Nou ik kan je vertellen: focussen op fouten of dingen die je beter had kunnen doen helpt je niet om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is juist de kunst om op zoek te gaan naar dingen die wel goed gaan. En die zijn er echt! Wees trots op waar je nu staat. Welk talent heb je, wat siert je, welk resultaat heb je behaald, waar ben je trots op, welke inspanning heb je gedaan? Je bent het waard en mag er zijn. Probeer jezelf gewoon eens een compliment te geven. Kijk in de spiegel en benoem eens waar je trots op bent. Geef jezelf een schouderklopje. Het zal best raar voelen, omdat je dit niet gewend bent misschien. Maar het helpt je echt vooruit.

Het geheim van jezelf complimenteren

Complimenten aan jezelf zijn cadeautjes voor je mentale gezondheid. Het versterkt je geluksgevoel en zelfbeeld en uiteindelijk geeft dit een boost voor je zelfvertrouwen. Een oprecht compliment zorgt voor de verbinding met jezelf en dat je jezelf accepteert zoals je bent met alles wat daarbij hoort. Zelfs je fouten of dingen die je nog kan verbeteren. Al heb je iets geprobeerd en het ging niet goed, verdien je een compliment. Je hebt toch maar mooi het lef gehad om het te proberen. En kijk wat je ervan kunt leren. Wees aardig naar jezelf. Verbaas je over het positieve effect op je zelfvertrouwen.

Een compliment als medicijn voor jezelf

Wacht er niet mee en begin gewoon met af en toe iets aardigs tegen jezelf te zeggen. Kan van alles zijn. Misschien heb je iemand geholpen? Ben je eerlijk geweest naar iemand? Heb je vandaag genoten van iets? Durfde je jezelf te zijn? Was je super grappig? Heb je iets positiefs ontdekt? Kon je gewoon zijn vandaag? Heb je een klus geklaard? Noem maar op. Allemaal positieve dingen waarvoor jij jezelf kunt prijzen. Eenvoudig toch?!

Vind je het moeilijk of weet je niet waar je moet beginnen? Probeer deze zin tegen jezelf te zeggen: Ik ben trots op mezelf omdat…

Waarom lukt lief zijn voor jezelf soms toch niet?

Bij sommigen van ons is de balans weg tussen zelfkritiek en aardig zijn voor jezelf. Zij kunnen zichzelf niet eens in de spiegel zien of ze kijken wel in de spiegel maar zien zichzelf niet. Dan kan het helpen om op zoek te gaan naar waar dit vandaan komt. Vaak komt dit door diepgewortelde blokkades, belemmeringen, gewoonten of overtuigingen die je niet helpen. Sterker nog, ze saboteren je. En nog confronterender, je doet het zelf! Het is je eigen automatische piloot. En alleen jij kunt dit veranderen. Wees lief voor jezelf en ga er mee aan de slag.

Hypnotherapie helpt je hierbij!

Je maakt contact met je onderbewuste  om je klachten of problemen beter te begrijpen of op te lossen. Ik, als hypnotherapeut, begeleid je in het proces van hypnose, zodat jij in de juiste staat komt, waarin veranderingen kunnen plaatsvinden. Je pakt de klachten op emotioneel niveau aan, waardoor er wezenlijk iets in de beleving zal veranderen en je de klacht of het probleem wel kunt aanpakken. Alles wat je nodig hebt om te helen zit namelijk  al in je, je kan er alleen met je “verstand” niet bij. Je moet een laag dieper, voorbij je kritische denkvermogen, naar je onderbewuste.

Nieuwsgierig?

Neem contact met me op en ik bel je op een moment dat het jou uitkomt en luister ik naar wat je zoekt en vertel ik je meer. Gratis en vrijblijvend natuurlijk, want jij moet je er goed bij voelen en in alle rust kunnen bepalen of dit iets voor je is.

Je kunt ook een kijkje nemen op mijn pagina over hypnotherapie  https://keyzercoaching.nl/hypnotherapie/.

Ik ben Yvonne Keyzer en een ervaren en gediplomeerde coach en counselor met diverse specialismen, zoals hypnotherapie. Ik werk in de regio Amersfoort en Leusden.

Bel of app me vrijblijvend op 06-48 46 76 36.