‘Ik vind mijzelf, persoonlijk, erg belangrijk!’

Gezond egoïsme? Het is de meesten van ons niet met de paplepel ingegoten. Lief zijn voor anderen, dat wel. Deze 6 voorbeelden uit mijn praktijk laten zien hoe je je leven ongelofelijk positief kan veranderen als je jezelf, eindelijk, op nummer 1 zet.

Hoe een rotsituatie je leven beter maakt

Stel: je hebt nog maar een fractie van je normale energieniveau. Je sleept je voort, maar het kleinste klusje is al teveel. Precies dat voel je bij een burn-out. Ellendig en je wilt er zo snel mogelijk van af. Toch maak ik in mijn praktijk regelmatig mee dat uit een (diep) dal het leven een stuk beter wordt dan zelfs vóór de burn-out. Hoe dat kan? (En ook heel interessant voor alle anderen.)

Waar de magie begint

Dit is wat er gebeurt: bij een burn-out word je gedwongen keuzes te maken om energie te sparen. Voor jezelf te kiezen. Je lijf vertelt je eigenlijk precies wat je moet doen: ballast kwijtraken, iets veranderen. Maar het voelt onnatuurlijk en moeilijk -want je deed het altijd al zo-. En veranderen brengt onzekerheid en angst mee. En dus modderen veel mensen verder maar wat aan.

Ik stimuleer daarom coachees regelmatig om eens aan gezond egoïsme te gaan doen. Energieslurpers links laten liggen. Voor jezelf kiezen. Durven te veranderen. En dan, stap voor stap, gebeurt het: de magie begint en er verschijnt weer een blos op de wangen.

Zeker, het is een zoektocht. Ik vraag bijvoorbeeld: ‘waarom doe je dingen tegen je zin?’, ‘waar komt dat plichtsgevoel vandaan?’. Of: ‘wat maakt dat dit ten koste van jezelf gaat?’. In de antwoorden ligt de oplossing. Aan de oppervlakte, maar vaak genegeerd. Soms kun je zelf je grootste vijand zijn.

Deze zes personen (onherkenbaar gemaakt) uit mijn coachpraktijk zetten zichzelf in verschillende situaties op nummer 1 en stopten met waar ze niet blij van werden.

6 keer een Big Change

Nummer 1: stop de job

Margje bleef hangen in een baan die niet bij haar paste. Ze was bang en onzeker voor het onbekende. Door lang werk te doen dat ze niet leuk vond, raakte ze langzaam maar zeker uitgeblust. Na haar re-integratie vond ze onder mijn begeleiding de kracht en de moed om een baan te zoeken die beter bij haar paste en die ze vanuit haar eigen passie deed. Haar burn-out zorgde ervoor dat ze haar leven verbeterde en nu veel gelukkiger is.

Nummer 2: stop de relatie

Esther zat vast in een relatie waarin ze niet zichzelf kon zijn. Ze werd er doodmoe van om alleen al de relatie in stand te houden, maar toch deed ze dat. Na een zware tijd zag ze tijdens onze gesprekken waar ze in verstrikt was geraakt en durfde ze uiteindelijk voor zichzelf te kiezen. Ze vond de kracht en de motivatie om deze relatie te beëindigen en haar destructieve patronen zoals zichzelf wegcijferen en het pleasen van anderen los te laten.

Nummer 3: stop digitaal

We brengen allemaal veel tijd digitaal door, maar Renée kampte al jaren met chronisch slaapgebrek door haar telefoonverslaving. Door haar burn-out werd ze gedwongen om afscheid te nemen van haar energieslurpers. En deed een ‘digital detox’, waaronder een week lang alleen op vakantie zonder smartphone en internet. Alleen een oude Nokia voor nood. Ze kwam als herboren thuis en slaapt weer prima.

Nummer 4: stop de stilte

Ook Gerard gebruikte zijn burn-out als katalysator voor positieve kracht. Hij koos ervoor weer contact te maken met zijn vader na een lange periode van stilte. Het in stand houden van zijn boosheid bleek hem meer energie te kosten dan het begraven van de strijdbijl.

Nummer 5: stop de chaos

Eline was het zat om in de rotzooi te leven en besloot om eindelijk te gaan opruimen en overzicht te creëren binnen haar leef- en werkomgeving. Dit gaf haar de rust en ruimte die ze nodig had om de eerste stappen richting haar herstel te maken.

Nummer 6: stop de zoektocht

Marco was voortdurend op zoek naar waardering en erkenning van anderen, waardoor hij steeds weer de kracht buiten zichzelf legde en niet toekwam aan zichzelf. Door zichzelf meer centraal te stellen en minder in dienst te staan van anderen kreeg hij veel meer ruimte en energie terug.

Do it yourself

Ga bij jezelf na, als je niet helemaal lekker in je vel zit, wat zou jij kunnen doen om ruimte voor herstel te maken? Vraag je af wat of wie je onnodig veel energie kost en in hoeverre je plichtsgevoel om dit in stand te houden ten koste van jezelf gaat? Hoe zou dit anders kunnen?

Een ervaren coach helpt

Of je kleine of grote veranderingen wilt: het helpt enorm om hier met een ervaren, professionele coach over te praten, die je stap voor stap verder helpt. Een paar uur, verdeeld over een paar weken, leveren je al prachtige inzichten op.

Neem de belangrijkste stap

Vanuit mijn specialisme en ervaring help ik je verder. Kleine moeite met belangrijke uitkomsten. Die eerste stap is de moeilijkste. Dus aarzel niet en ga ervoor.

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprekmail me of bel me op 06-48 46 76 36 .

Ik ben Yvonne Keyzer en heb mijn coachpraktijk in Leusden – Amersfoort.

Als gecertificeerde coach en counselor met veel ervaring in het coachen van werknemers, help ik jou om stap voor stap lekker in je vel te zitten. Zo kan je weer met plezier en energie naar je werk.