Bevrijd je zelfvertrouwen

Ben jij vroeger wel eens uitgelachen of gepest door klasgenoten, vrienden/vriendinnen of heeft een van je ouders wel eens iets gezegd, dat impact op je had? Ook al is het nog zo lang geleden, het kan goed zijn dat je zelfvertrouwen daardoor een flinke deuk heeft opgelopen. De kans is zelfs groot dat het je nog steeds in de weg zit om je mooiste leven te leiden. Het is daarom hoog tijd om je zelfvertrouwen te bevrijden.

Zelfvertrouwen en hypnotherapie?

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die kampen met onzekerheid. En daardoor niet het leven leiden, dat ze graag willen. Te vaak zijn ze nog bezig met wat anderen van hen vinden. Of zijn zelf hun grootste vijand. En voeren steeds hetzelfde negatieve gesprek met zichzelf. Misschien herken je jezelf hierin?

En waar komt die onzekerheid dan vandaan?
Het klinkt misschien onwezenlijk, maar ooit ergens heb je je onderbewuste geleerd om onzeker te zijn. Je hebt geleerd om jezelf af te vragen: ben ik wel goed genoeg? Ben ik leuk genoeg? Ben ik mooi genoeg? Doe ik er toe? Het is eigenlijk een automatische programmering geworden. Vaak naar aanleiding van een gebeurtenis in je (vroege) jeugd, maar het kan ook te maken hebben met situatie in het heden. En daar kunnen we met hypnotherapie letterlijk verandering in brengen, zodat jouw programma nooit meer op dezelfde manier kan worden afgedraaid.

Het verleden
Het kan maar zo zijn, dat je een keer bent uitgelachen door klasgenoten, misschien zelfs gepest. De meester of juf op school heeft misschien een keer wat minder positiefs tegen je gezegd, of je ouders, een oom of tante of wie dan ook. Het kan van alles zijn. Soms heftig en soms iets dat heel onschuldig lijkt, maar een enorme impact op je heeft gehad. Blijkbaar heb je daar als kind, zonder dat je je bewust was, een automatische programmering van gemaakt. En deze dient je al lang niet meer. Sterker nog: die zit je nog steeds in de weg.

Het heden
Soms kunnen bepaalde situaties of gedachten ook een deuk in je zelfvertrouwen veroorzaken. Hier zijn een paar manieren waarop dat kan gebeuren.

  1. Negatieve zelfpraat.

    Wanneer je voortdurend negatieve gesprekken met jezelf voert, kan dit je zelfvertrouwen verminderen. Je praat jezelf gemakkelijk de put in.

  2. Vergelijking met anderen. Het vergelijken van jezelf met anderen kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid. We hebben als mensen de gewoonte om ons te vergelijken met mensen die het – ogenschijnlijk – beter voor elkaar hebben.
  3. Kritiek van anderen. Negatieve opmerkingen of kritiek van anderen kunnen je zelfvertrouwen beïnvloeden. Vooral als je geraakt wordt op een vlak waar je al niet zo heel stevig in je schoenen staat.
  4. Mislukkingen. Het ervaren van mislukkingen kan je zelfvertrouwen aantasten. Ook al weet je verstandelijk dat elke mislukking een kans is om te leren, kan je er onwillekeurig toch onzeker van worden.
  5. Perfectionisme. Het streven naar perfectie kan overweldigend zijn en leiden tot gevoelens van ontoereikendheid als je niet aan je eigen hoge standaarden voldoet. Je hebt vaak té hoge, onrealistische verwachtingen en doelen voor jezelf, wat bijna een garantie is voor onzekerheid.
  6. Vermijden van uitdagingen. Het klinkt tegenstrijdig, maar door uitdagingen te vermijden, loop je het risico om je zelfvertrouwen te ondermijnen. Het overwinnen van obstakels kan je zelfvertrouwen juist versterken.

En nu hoor ik je denken…

Maar waar komt die negatieve zelfpraat dan vandaan? Waarom ben ik dan zo gevoelig voor kritiek van anderen? Of waarom ben ik dan zo perfectionistisch?
En je raadt het al: de kans is heel groot dat dat terug te voeren is naar een gebeurtenis in je (vroege) jeugd zoals ik hierboven heb beschreven.

Hoe weet je of je hulp kan gebruiken om je zelfvertrouwen een boost te geven?

Hier zijn enkele gedragingen die vaak duiden op een laag zelfvertrouwen. Kijk maar eens of je jezelf erin herkent.

Je hoort jezelf “ja” zeggen wanneer je eigenlijk “nee” wil zeggen

Heb je ooit een collega gehad die je vroeg om een klus op te pakken waarin je totaal niet geïnteresseerd was? Of een vriend die je elke keer vraagt om naar een evenement te gaan waar je helemaal niet naartoe wil?

Je voelt die knoop in je maag. Je hebt er gewoon helemaal geen zin in. Alles in je lichaam schreeuwt om het verzoek af te wijzen, maar om de een of andere onverklaarbare reden hoor je jezelf toch ja zeggen.

Nu willen we allemaal wel eens onze eigen wensen en verlangens opofferen voor anderen. Want je geeft nu eenmaal om die andere mensen. Maar wat als het een probleem wordt als jij je grenzen niet kan aangeven? Dan is het de moeite waard om jezelf af te vragen “Waarom?”.

Je doet dingen om erbij te horen

De gedachte om niet bij een groep mensen te horen is ongemakkelijk. Maar het is bijna ondraaglijk voor je met weinig zelfvertrouwen.

Als je je niet waardig voelt, zal jebijna alles aan doen om niet buitengesloten te worden. De kans dat je dan verzandt in negatieve zelfpraat is groot. Je jeJe vindt jezelf onwaardig en ‘niet goed genoeg’.

Vervolgens zal je de neiging hebben om jezelf terug te trekken of af te sluiten om niet gekwetst te raken.

Je ziet jezelf elke vorm van conflict vermijden

Heb je weinig zelfvertrouwen, dan kan het zijn, dat je er vaak alles aan doet om andere mensen gelukkig en tevreden te houden. Sterker nog, je beschouwt het haast als je missie om andere mensen gelukkig en tevreden te maken. Zelfs als dat ten koste van jezelf gaat.

Het hebben van een conflict is feitelijk het tegenovergestelde van iemand tevreden houden. Iemand tevreden houden betekent meestal dat er een poging wordt gedaan om harmonie en overeenstemming te bewaren.

Het kan zijn, dat je jezelf als egoïstisch beschouwd als je anderen teleurstelt. Of je zorgen maaktover wat er zou kunnen gebeuren als je niet akkoord gaat met het voldoen aan het verzoek. Je vraagt jezelf bijna nooit af wat moet ik opofferen en of dat de moeite waard is.

Je maakt jezelf onzichtbaar in gezelschappen

Je zit in een gezelschap en het lukt je gewoon niet om het woord te nemen en kenbaar te maken wat jouw mening is. Je durft niet. Iets in je zegt dat jouw mening er niet toe doet of dat mensen niet op jouw mening zitten te wachten. Je wordt stiller en stiller en je hebt het gevoel dat je er niet meer bij hoort. Je hoopt dat niemand je opmerkt en het liefst verlaat je de ruimte om ergens in een hoekje uitgebreid je social media te gaan checken.

Het kan zijn dat je bang bent dat anderen jouw mening niet zullen waarderen of dat je afgewezen zal worden. Je bent onzeker over je eigen gedachten en meningen. Je kan twijfelen of je standpunten wel juist zijn of voldoende onderbouwd.

Je bent bang voor negatieve reacties of kritiek van anderen. Deze angst kan ervoor zorgen dat je liever stil blijft dan het risico te lopen dat je bekritiseerd wordt.

Je vergelijkt jezelf vaak negatief met anderen in het gezelschap. Je kan denken dat anderen slimmer, interessanter of meer bekwaam zijn, waardoor je je terughoudend voelt om je stem te laten horen.

Hoe kan hypnotherapie je dan helpen?

Ik leg het uit. Door je in een opperste staat van concentratie en ontspanning te brengen, heb jij een verhoogde focus van je brein, een verhoogde ontspanning van je lichaam en een verhoogde gevoeligheid voor suggesties. In deze hypnotische staat heb je toegang tot je onderbewustzijn, waar onder andere je gevoelens, je emoties, je gewoonten en je overtuigingen liggen. Hierdoor kan je een verandering in gang zetten of een oplossing vinden, zodat jouw gewenste resultaat wordt bereikt. Vaak begrijp je rationeel je gedrag wel, maar op emotioneel niveau blijf je hetzelfde reageren en verandert er niets. Met hypnotherapie pak je de klachten op emotioneel niveau aan, waardoor er wezenlijk iets in de beleving zal veranderen en je de klacht of het probleem wel kan aanpakken.

Hoe werkt dat dan?
Je maakt contact met je onderbewuste om je klachten of problemen beter te begrijpen of op te lossen. Ik, als hypnotherapeut, begeleid je in het proces van hypnose, zodat jij in de juiste staat komt, waarin veranderingen kunnen plaatsvinden. Door je onder hypnose bijvoorbeeld uit te spreken tegen diegene die betrokken was bij een situatie, vergiffenis te schenken aan bepaalde personen, adviezen te vragen enz. kan je je onderbewuste nieuwe inzichten leren. En dat zorgt ervoor dat jij een ander patroon installeert in je onderbewuste. Alles wat je nodig hebt om te helen zit in je en door middel van hypnose kunnen we daar bij. Dus bevrijd je zelfvertrouwen en word de beste versie van jezelf.

Nieuwsgierig of dit iets voor jou kan betekenen?

De eerste stap is de moeilijkste. Neem contact met me op en ik bel je op een moment dat het jou uitkomt en luister ik naar wat je zoekt en vertel ik je meer. Gratis en vrijblijvend natuurlijk, want jij moet je er goed bij voelen en in alle rust kunnen bepalen of dit iets voor je is.

Ik ben Yvonne Keyzer en een ervaren en gediplomeerde coach en counselor met diverse specialismen, zoals hypnotherapie. Ik werk in de regio Amersfoort en Leusden.

Bel of app me vrijblijvend op 06-48 46 76 36