Hoe Amber een burn-out voorkwam
Uit mijn coachpraktijk
Na een dag werken plof je lekker op de bank. Even opladen. Maar wat als dat opladen niet lukt en je geen puf meer hebt om wat-dan-ook te doen? En je op je werk slecht in je vel zit? In mijn coachpraktijk kom ik het regelmatig tegen. Zoals Amber (vanwege privacy niet haar werkelijke naam).
Dit is haar verhaal. Met tips van mij. Om je te inspireren om hier niet mee rond te lopen of te zien dat anderen hiermee zitten. Want er is iets aan te doen!
Tip 1: gun jezelf tijd voor ontspanning
Samen met Amber ga ik op zoek naar zaken waar ze energie van krijgt. Dat is geen makkelijke opdracht voor haar. Sterker nog, ze realiseert zich dat ze daar de afgelopen tijd geen aandacht voor heeft gehad. De balans tussen inspanning en ontspanning is weg. Het is belangrijk om jezelf met regelmaat op te laden. Waar jij ook energie vandaan haalt, maak tijd voor jouw energieboosters. Want zelfzorg is een vereiste om goed in je vel te zitten.
Tip 2: neem je lichaamssignalen serieus
Amber geeft aan dat ze eigenlijk al langer signalen van haar lichaam aan het negeren is. Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen zorgt uiteindelijk voor uitputting en vermoeidheid. Burn-out bouwt zich maanden- en soms jarenlang op. Eerst voel je je af en toe moe en denk je: ‘gewoon wat vaker op tijd naar bed’. Maar uiteindelijk gaat het mis en geeft je lichaam een duidelijk, niet meer te negeren signaal dat de batterij leeg is. Met behulp van een oefening ‘in gesprek met je lichaam’ komt Amber tot de conclusie, dat ze roofbouw op haar lichaam aan het plegen is. Dat is aanleiding om beter voor haar lichaam te zorgen. Ze gaat het sporten weer oppakken, goed op haar voeding letten en plant in haar agenda ‘lummeltijd’. ‘Lummeltijd’ betekent echt niets doen en gewoon zijn.
Tip 3: ontdek je onbewuste patroon
Amber was als kind meegaand. Het kon er bij haar thuis behoorlijk heftig aan toe gaan en dus zorgde ze ervoor niet nog meer gedoe te krijgen. Een aardig, onopvallend kind.
Inmiddels is ze 27 jaar en heeft haar zaakjes op orde. Ze woont in een leuk appartement met haar vriend, heeft een goede baan. Toch zit ze zo slecht in haar vel dat ze haar werk bijna niet meer volhoudt. Iedere dag neemt de stress toe, ze slaapt slecht en moet zich naar het werk slepen. Ze is geïrriteerd en voelt zich niet blij. Haar leidinggevende waardeert haar niet, vindt ze, en ze neemt enorm veel hooi op haar vork.
Tijdens de eerste coachingsgesprekken ontdekken we dat ze haar patroon uit haar kindertijd onbewust voortzet op haar werk: ze doet automatisch wat haar gevraagd wordt en geeft geen tegengas. Dat keert zich flink tegen haar. Hardnekkige patronen in je dagelijkse leven zijn meestal terug te voeren naar je systeem van herkomst, ofwel: je familie. Er zijn verschillende manieren om die patronen te ontdekken. In het geval van Amber heb ik haar met behulp van poppetjes haar familieopstelling laten maken. Daardoor krijgt ze inzicht in bepaalde patronen en hoe de verhoudingen in haar gezin van herkomst liggen. Verandering begint bij bewustzijn.
Tip 4: ga het anders doen
Amber moet voor zichzelf opkomen, maar hoe? We gaan aan de slag met inzichten en oefeningen. Ik vraag haar onder andere een kort overzicht te maken waarin staat: ‘wat moet ik doen om zo snel mogelijk een burn-out te krijgen?’ Een oefening omdenken. Ze schrijft het zó op. En ziet meteen dat ze met de meeste beschreven punten uit de handleiding hard bezig is. Ook oefenen we bijvoorbeeld het gesprek dat ze met haar leidinggevende moet voeren en waar ze enorm tegenop ziet. Het lukt en klaart de lucht.
Tip 5: praat erover
De grootste drempel voor Amber bleek achteraf het vragen om hulp. Maar wel de belangrijkste zet. Haar vriend en de organisatie die haar detacheerde luisterden en dachten mee. Haar huisarts sloot een lichamelijke oorzaak uit. Het detacheringsbureau adviseerde en betaalde coachingsgesprekken. Juist door haar situatie bespreekbaar te maken en zich kwetsbaar op te stellen, voorkwam Amber een burn-out.
Amber: ‘Ik moest een enorme drempel over om te erkennen dat het niet goed ging. Maar thuis en op het werk vonden ze het juist goed dat ik er iets aan wilde doen. Het is belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen. Bij Yvonne voelde ik me prettig, ze luistert zonder te oordelen. Ik kreeg door haar al binnen enkele gesprekken meer inzicht in mezelf en kon er zelf wat aan doen. Dat is nog elke dag een lekker gevoel. Ik werk weer met plezier, trek op tijd aan de bel en heb veel meer energie.’
Niet lekker in je vel op je werk? Denk dan aan de volgende stappen:
- Bespreek je situatie met een vertrouwd iemand.
- Sluit een lichamelijke oorzaak uit.
- Beweeg, eet gezond en zoek rust.
- Bespreek dit indien mogelijk met je werkgever.
- Zoek iemand die je concreet verder kan helpen, zoals een coach.
Hoe kan coaching jou verder helpen
Wil je weten of coaching iets voor jou is? In een gratis kennismakingsgesprek bepalen we samen of en hoe ik je kan helpen. Dat gesprek is vrijblijvend. Daarna beslis je of coaching de juiste stap voor je is. Het gaat erom dat jij je beter gaat voelen. Maak hier een gratis kennismakingsgesprek of bel me op 06-48 46 76 36.
Ik ben Yvonne Keyzer en heb mijn coachpraktijk in Leusden – Amersfoort.
Als gecertificeerde coach en counselor met veel ervaring in het coachen van werknemers, help ik jou om stap voor stap lekker in je vel te zitten. Zo kan je weer met plezier en energie naar je werk.