Het gevaar van probleemloos stoppen met roken
In mijn praktijk zie ik vaak mensen die willen stoppen met roken en al een hele serie pogingen achter de rug hebben. Want stoppen is één ding, maar gestopt blijven is een hele andere uitdaging. Ik beschrijf hier een situatie voor je die voor veel ervaren stoppers herkenbaar is.
Het gaat me goed af. Geen centje pijn eigenlijk.
Super! Maar pas op: dit is de stemming waarin gestopte rokers overmoedig worden. Daar zit de volgende redenatie achter:
als stoppen me zo gemakkelijk afgaat, kan ik dus met een gerust hart af en toe roken.
FOUT. Het is je nu gemakkelijk afgegaan omdat je 100% de juiste mindset had.
Je was er écht helemaal klaar mee, dus dit was voor jou het perfecte moment. Het kan zijn dat je maanden of zelfs jaren naar dit moment hebt toegewerkt.
Als je vanuit overmoed weer een sigaret opsteekt, dan is de kan 70-80% dat je volgende week weer bij de pomp staat om een pakje te kopen. Dat gaat heel geleidelijk. Je staat jezelf steeds iets meer toe, tot op het punt dat je er wéér geen controle over hebt. Het begint met een paar trekjes. Dan een sigaretje na het eten etc. etc.
Vervolgens word je je bewust van het feit dat je steeds vaker zin hebt om te roken en niet veel later geef je eraan toe. Boosheid. Teleurstelling. Falen. Allemaal slechte gevoelens waardoor je nóg meer zin krijgt om te roken. Precies NIET de juiste mindset om weer te stoppen. Ervaren stoppers weten waar ik het over heb en herkennen dit. Je bent zomaar weer een (paar) jaar verder tot je wel weer de juiste mindset hebt.
Zoals ik hier al eerder schreef: mindset is alles.
Roken op feestjes
Omdat veel aspirant-stoppers nog beetje ‘ambivalent’ zijn, hoor ik heel vaak:
ik heb een familielid (vriend, vriendin etc.) en die rookt op feestjes en stopt daarna probleemloos weer. Ik zou zó graag willen dat ik ook af en toe kan roken…
FOUT. Wij rokers kunnen dat niet. Vergeet het gewoon. We blijven voor de rest van ons leven vatbaar voor de rookverslaving.
Op het moment dat je jezelf hoort zeggen: Ik zou willen dat ik ook af en toe kon roken…, zit het verlangen om te blijven roken nog te diep.
Waarom zou je nog af en toe willen roken? Wat geeft roken je dan? Gezelligheid? Denk je werkelijk dat er gezelligheid in een sigaret zit? Nee. Gezelligheid zit in jou. Als je gestopt bent met roken, kun je gewoon mee naar buiten waar de gezelligheid is. Je gaat heus niet jaloers worden op de rokers omdat zij wel mogen roken. Zij staan buiten voor hun ‘fix’ en niet omdat het daar zo gezellig is. Sterker nog, misschien is het wel koud en regent het. Hoezo zou je dat voor de gezelligheid doen?
Nee, neem het maar aan van een ervaren roker: als je niet het verlangen hebt om voor de rest van je leven een niet-roker te zijn, dan is de kans 90% dat je terugvalt. Dat zelfde geldt als je jezelf hoort zeggen …ik moet stoppen… dat is ook een kansloos uitgangspunt, tenzij de longarts of cardioloog het tegen je zegt.
Probleemloos stoppen
Wees er gerust op voorbereid dat je een paar pittige momenten te verduren krijgt. Je hebt ooit moeite gedaan om te beginnen, dus dan doe je nu gewoon moeite om te stoppen. Je gaat tegen oude triggers aanlopen die je herinneren aan je oude rookgewoonte en dan gaat er in je hoofd een belletje rinkelen. Het lijkt haast op een Pavlov reactie en dat is het feitelijk ook. Wees je daarvan bewust, want daar moet je even doorheen. Soms lijkt het verlangen ondraaglijk, maar als je je bewust bent van dat mechanisme, dan weet je wat je moet doen. Afleiding zoeken. Is er geen afleiding? Beter je best doen en verder zoeken.
Wees gerust ook een beetje streng voor jezelf die eerste dagen. Geef jezelf af en toe een schop onder je kont. Je bent geen slachtoffer omdat je het roken hebt moeten opgeven; je hebt er zelf voor gekozen. Pak gewoon door en geef niet op. Ik beloof je alvast nare gevoelens zoals schuld en schaamte als je wel opgeeft. Falen. Boosheid. Teleurstelling. En precies daardoor krijg je nóg meer behoefte om te roken, want dat waren juist gevoelens die je vroeger probeerde te dempen met roken.
Probleemloos stoppen kan, mits je de juiste mindset hebt én rekening houdt met de gevaren die ik hierboven beschreven heb. Ik verval in herhaling, maar ik kan het niet genoeg zeggen: mindset is écht alles.
Zie je er tegenop?
Dat is best logisch. Mijn tip: zoek steun bij een succesvolle stopper en laat je coachen. Er zijn professionele stop-coaches die zelfs vergoed worden vanuit je zorgverzekering. Tijdens zo’n traject van 3 maanden spreek je de coach 6 of 7 keer (telefonisch) op afspraak. Een fijn idee dat het “gratis” is, maar neem van mij aan dat de kans van slagen heel klein is. Waarom? Omdat het gratis is, hebben de meeste mensen de neiging om te denken: even kijken of dit werkt, het is toch gratis. Ik hoef je niet uit te leggen dat dat vrijwel kansloos is.
De statistieken zijn ook niet echt hoopgevend; het overgrote deel 70-80% valt terug in de oude gewoonte/verslaving. Dat betekent feitelijk dat het niet werkt. Waarom? 6 of 7 keer telefonisch contact in 3 maanden is simpelweg veel te weinig. Je stop-coach moet er zijn als je hem/haar nodig hebt. Wachten tot de volgende afspraak is precies niet waar je op zit te wachten. Jouw coach moet je ‘buddy’ zijn en eigenlijk altijd bereikbaar voor hulp en advies.
Heb je zo iemand niet in de buurt, kom dan eens vrijblijvend kennis maken. Dan kunnen we verkennen of een ‘professionele buddy’ iets voor jou is. En nee, dat is niet gratis, maar dat is roken ook niet 😉
Ik gun je een rookvrij bestaan!